11. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre

Datum: 17.11.2021.

11. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre

Tradicionalna istarska gastronomija sadržava autentične priče u kojima su utkani tragovi burne istarske prošlosti i težačkog načina života stanovnika istarskog poluotoka. Sve to ostavilo je značajan otisak na lokalnu gastronomiju, kulturu i običaje te upravo manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre kroz istinske doživljaje prepričava tradicionalnu istarsku kuhinju baziranu na namirnicama koje uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre predstavlja jedinstvenu eno gastronomsku manifestaciju koja se kontinuirano već jedanaestu godinu za redom organizira u agroturizmima diljem Istarske županije, s glavnim ciljem obogaćivanja turističke ponude i produženja turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava i reinterpretaciju tradicionalne istarske gastronomije.

Tijekom 11. izdanja manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, dvanaest agroturizama smještenih diljem Istarske županije, otvorit će svoja vrata te pripremati autentična tradicionalna istarska jela po promotivnoj cijeni. Manifestacija će se odvijati tijekom četiri vikenda u mjesecu studenom: 6.-7., 13.-14., 20.-21. i 27.-28.11.2021. godine. Pojedini agroturizam nude jelovnike na bazi namirnica iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s raznoraznim doživljajima poput posjeta životinjama na domaćinstvu, nastupa folklora, pa sve do prezentacije vlastitih ali i proizvoda s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju sljedeći agroturizmi: agroturizam Cerovac iz Nedešćine, agroturizam Dušani iz Pazina, agroturizam Giovanna Allegra iz Šumbera, agroturizam Montižel iz Grožnjana, agroturizam Ograde iz Katuna lindarskog kraj Pazina agroturizam Pineta iz Sv. Martina kraj Nedešćine, agroturizam Sia iz Vodnjana, agroturizam Stara Štala iz Boruta kraj Pazina,  agroturizam Štefanić iz Kaldira kraj Motovuna, agroturizam Ondina iz Svetvičenta, agroturizam Pod čeripnjon iz Sv. Petra u šumi te stancija Buršić iz Vodnjana. Jedanaesto izdanje Dana otvorenih vrata agroturizama Istre svečano će započeti otvorenjem u agroturizamu Sia (Vodnjan). Informacije u svezi ponude menu-a na pojedinom agroturizmu moguće je pronaći na službenoj stranici manifestacije – www.dovai.eu te rezervirati direktno svoj termin kod željenog agroturizama.

Svaki agroturizam u svome jelovniku nudi  aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu i desert po promotivnoj cijeni u iznosu od 120,00 kn. Cjelokupni doživljaj na agroturizmima posjetitelji će moći zaokružiti posjetom biciklističkim i pješačkim stazama gdje će se upoznati s krajolikom, potom će njihova nepca kušati domaće delicije te se okušati u raznovrsnim dodatnim aktivnostima te možda obrnuti i jedan balun. U sklopu manifestacije, četvrtu godinu za redom se organizira Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj“.

Agroturizmi predstavljaju savršeni spoj gastronomije, tradicije i kulture te od sudionika Foto natječaja se traži prikaz njihovog sveukupnog doživljaja. Putem službene Facebook stranice manifestacije provodit će se nagradni natječaj u kojem će pratitelji stranice, ispunjavanjem zadanih uvjeta, biti nagrađeni besplatnim menu-om za dvoje u određenom agroturizmu.

Manifestacija se organizira pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, te u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Turističkom zajednicom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.

Pozivaju se svi da ne propuste priliku i posjete jedanaeste Dane otvorenih vrata agroturizama Istre, autentičnu manifestaciju koja promovira istarski ruralni poljoprivredni i gastronomski identitet. Rezervirajte na vrijeme svoj termin kako bi doživjeli istarsku gastro priču upotpunjenu jelima na bazi sezonskih proizvoda što ih istarska zemlja pruža, spremljenih s ljubavlju agroturizama.

Više na Dovai

Skip to content