Besplatna vođena tura Stazom kalića i bukalete

Datum: 19.03.2024.

Besplatna vođena tura Stazom kalića i bukalete

Povodom Svjetskog dana vode, koji se obilježava 22. ožujka, Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja organizira u subotu 23. ožujka 2024. godina besplatnu vođenu turu pješačkom Stazom kalića i bukalete. Start je u na nogometnom stadionu na samom ulazu u Nedešćinu u 10:00 sati. Obavezna je prijava zbog ograničenog broja sudionika. Prijave se zaprimaju na telefonskim putem na 052 685-068 ili putem maila na tzo.svetanedelja@gmail.com.

Sudionicima se preporuča udobna obuća.

O stazi Kalića i bukalete

Spoj zelenog i plavog, bogata kulturno-povijesna baština i brojne lokve uz nezaobilaznu  tradicionalnu istarsku kapljicu i autohtona istarska jela dovoljan su razlog za posjet Nedešćini i šetnju ovom enogastronomskom stazom. Pješačka staza, duga 10 km, povezuje bogatu istarsku vinsku scenu i pitoreskne vinograde, nekoliko lokvi (kalića) važnih za očuvanje slatkovodnih staništa i njegovog biljnog i životinjskog svijeta te tradicijsku istarsku kuhinju.

Staza obilazi rijetke izvore vode koji su ostali kao nezaobilazan dio istarske kulturne baštine. Važnost očuvanja lokvi (kalića) i njihovog bogatog biljnog i životinjskog svijeta dio je lokalne kulture istarskog kraja.  Kalić Dužica, kalić Čiper, lokva Marguda i izvor Rupica samo su neki od rijetkih sačuvanih primjera slatkovodnih staništa.

RUTA:  Nedešćina – Klapčići – Soteti – Gorenji Kraj – Jurazini – Cerovac – Skabčica – Fažulini – Nedešćina

 

POČETNA / ZAVRŠNA TOČKA:     Nedešćina

DUŽINA:                                              10 km

UKUPNI USPON:                              130 m

TRAJANJE:                                          cca 3 h

TEŽINA STAZE:                                   lagana

 

Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za moguće ozljede ili štetu koju je zadobio ili prouzročio sudionik šetnje.

 

Skip to content