Gastronomy
Gastronomy is something for which Istria, and certainly Sveta Nedelja, is widely known. The flavours of the Mediterranean, fresh fruits of sunlit fields are just a drop in the sea of gastronomic delicacies of this region, which include fresh fruits and vegetables, and fish from the blue depths, as well as meat products from green pastures. Anyone who spends even a few hours in Istria will agree that Istrian food is something to remember.
Zimi vruća maneštra, gusta juha sa povrćem i suhim mesom je obično uvod za glavno jelo od kobasice sušene na buri, ombolo i kiseli kupus uz topli kruh iz krušne peći. Divlja šparoga, znak da je počelo istarsko proljeće se spaja sa svježim domaćim jajima u specijalitetu koje se po domaće naziva fritaja s šparugama, a u to doba je pršut skoro suh i dobar na tavi đira volta ili pak pregršt ribljih vrsta čija je sezona na proljeće – prave sipe i lignje iz Jadranskog mora na rižot ili pod pekom ne ostavljaju sladokusce ravnodušnima. Jako sunce obasja plodne njive ljeti i poklanja nam sočno plodove poput trešanja, lubenica I šljiva a i povrće poput savršeno crvene rajčice sa guštom koji se može razviti samo na mediteranskom suncu i eksplodira na nepce. Jesen i vrućina sunca u zatišju nosi plodove tog hladnijeg doba, smokve i kesteni te početak sezone ribe švoje ili lista i nezaustavna berba grožđa i slatki, očaravajući napitak nazvan mlado vino. No, pravi kralj istarske jeseni je bijeli tartuf, gljiva koji raste samo u ovom dijelu svijeta i koji daje poseban štih svakom jelu i čini spavaće sobe… vruče!
You will not and cannot go home hungry!