12. Dani otvorenih vrata agroturizma Istre

Datum: 19.10.2022.

12. Dani otvorenih vrata agroturizma Istre

U Istarskoj županiji mjesec studeni obilježava samo jedno – vikende domaće tradicionalne kuhinje. Berbe su završene, žito je spremno, voće i povrće je pronašlo svoje mjesto, ukiseljeno ili u marmeladi, a priprema kobasica i ombola je u punom jeku. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva marljivo su radila tijekom cijele godine, a sve kako bi u studenom otvorila svim posjetiteljima svoja vrata i ponudila istarske specijalitete po promotivnim cijenama.

Eno gastronomska manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre već dvanaestu godinu za redom okuplja agroturizme diljem Istre, a sve u cilju obogaćivanja turističke ponude i produženja turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava i reinterpretaciju tradicionalne istarske gastronomije. Sve ove godine rada na valorizaciji tradicionalne istarske gastronomije i promocije istinskih okusa, svoje plodove su pokazale na način da svi posjetitelji željno iščekuju svako novo izdanje manifestacije.

Agroturizmi Svete Nedelje koji su uključeni u ovu manifestaciju su Cerovac, Giovanna Allegra i Kaštel Pineta.

 

Tragovi burne istarske prošlosti i težačkog načina života stanovnika istarskog poluotoka utkani su u tradicionalnoj autentičnoj gastronomiji, koja je osim jela sačuvala običaje, načine pripreme, legende ali i sam način kuhanja. Sve to ostavilo je značajan otisak na lokalnu gastronomiju, kulturu i običaje te upravo manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre kroz istinske doživljaje prepričava tradicionalnu istarsku kuhinju baziranu na namirnicama koje uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

 

Deset agroturizama smještenih diljem Istarske županije, za vrijeme trajanja 12. izdanja manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, u ponudi će imati autentična tradicionalna istarska jela po promotivnoj cijeni. Manifestacija će se odvijati tijekom četiri vikenda u mjesecu studenom: 5.-6., 12.-13., 19.-20. i 26.-27.11.2022. godine. Pojedini agroturizam nudit će jelovnike na bazi namirnica iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s raznoraznim doživljajima poput posjeta životinjama na domaćinstvu, nastupa folklora, pa sve do prezentacije vlastitih ali i proizvoda s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

U ovogodišnjoj manifestaciji će sudjelovati agroturizam Cerovac iz Nedešćine, agroturizam Dušani iz Pazina, agroturizam Giovanna Allegra iz Šumbera, agroturizam Montižel iz Grožnjana, agroturizam Pineta iz Sv. Martina kraj Nedešćine, agroturizam Sia iz Vodnjana, agroturizam Štefanić iz Kaldira kraj Motovuna, agroturizam Ondina iz Svetvičenta, agroturizam Pod čeripnjon iz Sv. Petra u šumi te stancija Buršić iz Vodnjana. Dvanaesto izdanje Dana otvorenih vrata agroturizama Istre svečano će započeti otvorenjem u agroturizmu Pod čeripnjon.

Detaljne informacije o ponudi jela svih uključenih agroturizama biti će dostupne na službenoj stranici manifestacije – www.dovai.eu te rezervacija termina biti će moguća putem direktnog kontakta sa željenim agroturizmom. Za vrijeme trajanja manifestacije, pojedini agroturizam nuditi će aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu i desert po promotivnoj cijeni u iznosu od 150,00 kn. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva specifična su po proizvodnji vlastitih proizvoda te je to upravo ono po čemu će se ponude jela razlikovati.

Cjelokupni doživljaj na agroturizmima posjetitelji će moći zaokružiti posjetom biciklističkim i pješačkim stazama gdje će se upoznati s krajolikom, potom će njihova nepca kušati domaće delicije te se okušati u raznovrsnim dodatnim aktivnostima te možda obrnuti i jedan balun.

Kako bi zabilježili doživljaj na agroturizmima od strane posjetitelja, ponovno se organizira Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj“. U ovogodišnjem, četvrtom po redu Foto natječaju, pod tematikom „boje novembra u agroturizmima“, od sudionika će se tražiti prikaz jela, doživljaja, prirode i slično kroz jesenske boje te tri najkreativnija autora će biti nagrađena. Ponovno će se provoditi natječaj u kojem će pratitelji Facebook stranice manifestacije, ispunjavanjem zadanih uvjeta, biti nagrađeni besplatnim menu-om za dvoje u određenom agroturizmu.

Ne propustite posjetiti jednu od vrhunskih manifestacija koja promovira istarski ruralni poljoprivredni i gastronomski identitet. Rezervirajte na vrijeme svoj termin kako bi doživjeli istarsku gastro priču upotpunjenu kušanjem proizvoda što ih istarska zemlja pruža, spremljenih s ljubavlju agroturizama.

Ča se to krčka, dimi i peče?!

Skip to content