92 uzorka na ocjenjivačkoj Smotri vina istočne Istre u Svetom Martinu

Datum: 28.06.2023.

92 uzorka na ocjenjivačkoj Smotri vina istočne Istre u Svetom Martinu

Danas je u Svetom Martinu, u agroturizmu Kaštel Pineta provedeno ocjenjivanje za Smotru vina Istočne Istre od Pule do Kastva. Podsjećamo kako će se Smotra održati na istoj lokaciji 26.7.2023. na Baronovoj Fešti povodom Svete Ane.

 

Na prigodnoj konferenciji medijima obratili su se u ime organizatora načelnica Općine Sveta Nedelja Irene Franković, direktorica TZO Sveta Nedelja Bianca Dagostin, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Trs“ Valter Licul i predsjednik ocjenjivačke komisije Kristijan Damijanić.

„Veseli nas ova suradnja mi smo već na prošloj Fešti vina i turizma razgovarali da napravimo ovakvu ocjenjivačku Smotru s obzirom na to da naša destinacija ima brojne vinare. To je nešto u što ulažemo i po čemu želimo biti prepoznatljivi“, kazala je Dagostin osvrnuvši se kako je upravo jučer stigla Odluka od Hrvatske turističke zajednica kojom je enogastronomskim manifestacijama Svete Nedelje – Vinskoj šetnji i ovoj Smotri, dodijeljena financijska potpora od 2.950,20 eura.

Načelnica Irene Franković istaknula je kako je lijepo što se nakon dugih niz godina na Baronovu feštu povodom Svete Ane – vrlo važne svetkovine za sve mještane, vraća ocjenjivanje i koje nije više kao nekad u Institutu u Poreču, već na samoj lokaciji u agroturizmu Kaštel Pineta te se zahvalila obitelji Radićanin na gostoprimstvu.

Predsjednik Valter Licul osvrnuo se na razne vinske smotre koje su tijekom godina održane na Labinštini, mijenjajući lokacije od Dubrove, Sv. Martina i Skitači  do ovogodišnje nove stare lokacije. Udruga „Trs“ broji 12 vinara s etiketom na Labinštini te je tema Smotre bila i na izvanrednoj sjednici gdje je iskazan interes da se ona održi ali pod uvjetom da nivo bude visok i profesionalan te da okupi vinare od Pule do Kastva, što je po svemu sudeći postignuto.

Predsjednik komisije Kristijan Damijanić obrazložio je da je na ocjenjivanje pristiglo 92 uzorka, od koji čak  50% otpada na bijela vina, 40% na crna vina i 10% na rose, te kako dominira malvazija istarska s 33%, slijedi merlot s 15% i teran s 13%. Damijanić je rekao kako dvanaesteročlana komisija sastavljnena od renomiranih enologa i sommeliera nije imala nimalo lak zadatak, osobito jer je 2022. godina bila vrlo zahtjevna vinogradarski zbog dugih suša, no što je pridonijelo kvaliteti vina, osobito crnih vina.

Rezultati Smotre bit će naknadno objavljeni, a svečana dodjela najavljena je za 26.7.2023. u sklopu Baronove fešte u Svetom Martinu.

 

 

Skip to content