PREDSTAVLJEN PROJEKT NEDELJA OUTDOOR

Datum: 17.05.2024.

PREDSTAVLJEN PROJEKT NEDELJA OUTDOOR

Nadogradnja i promocija pješačkih i biciklističkih staza Svete Nedelja

Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja ima odlične predispozicije za razvoj cikloturizma i zahvaljujući sredstvima Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent u 2024. uredit će novu stazu trasom nekadašnje boksitne pruge koja je kretala od Šumbera, istaknula ja danas na medijskoj konferenciji načelnica Općine Sveta Nedelja, Irene Franković.

Nedelja outdoor novi je projekt TZO Sveta Nedelja  koji će uključit niz aktivnosti od uređenja i čišćenja pješačkih i bike staza, besplatnih vođenih tura do medijske kampanje na stranim tržištima. Projekt je sufinanciran od strane Općine Sveta Nedelja u iznosu od 10.000, 00 eura te Hrvatske turističke zajednice i TZIŽ u iznosu od 9.305,00 eura, sredstvima Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Sam naslov projekta „Nedelja outdoor“ je zapravo igra riječi koji sugerira da će se nedjeljom nešto održavat u Svetoj Nedelji, a cilj je i ponuda dodatnog rekreativnog sportskog sadržaja za vikende.

Nova staza zasigurno će značajno doprinijeti samoj ponudi, i nakon uspješnice Staza Kaliće i bukalete bit će to novi motiv dolaska u destinaciju. Staza je gotovo cijelim djelom ostala pod vlasništvom Republike Hrvatske, tako da njen trag ne prolazi privatnim posjedima, što olakšava projektiranje same staze. Ona se danas koristi na dijelovima kao put za mještane, a cilj je stazu uredit i označit. Veliki zahtjev u stvaranju staze bit će sanacija divljih odlagališta koji su nastajali kroz gotovo pet desetljeća te je otpad djelomično zakopan ispod zemlje. Službena inaugaracija nove pješačke staze planira se u jesen.

U sklopu projekta odrađena je već jedna tura stazom Kalića i bukalete povodom svjetskih dana voda a u programu su 2 biciklističke ture: jedna ove nedjelja 26.5. stazom „Tragom rudara i kamenih skulptura“ te 9.6. Baronovom stazom.

Planira se izrada kvalitetnih fotografija i videa outdoor ponude na brojnim atraktivnim lokacijama na području Svete Nedelje koji će poslužiti u nadolazećoj kampanji.

Direktorica Turističke zajednice, Bianca Dagostin, istaknula je kako je u izradi nove staze suradnja s lokalnim dionicima vrlo dobra te kako su uključeni u planiranje staze osobito Farma Drijade koja se nalazi na tom potezu. Zaključila je kako unatoč tome što Sveta Nedelja mala općina ima puno toga za ponudit u sklopu svog enogastronomskog i outdoor proizvoda ali i kulturnog turizma osvrnuvši se na nadolazeći 45. Mediteranski kiparski simpozij u Parku skulptura Dubrova. Projektom se želi privući nove posjetitelja ali i na lokalnoj razini promovirati zdrav život i boravak na otvorenom.

Skip to content