Unatoč kiši Baronova fešta privukla brojne posjetitelje

Datum: 28.07.2023.

Unatoč kiši Baronova fešta privukla brojne posjetitelje

 

Varljivo vrijeme nije odgodilo najočekivaniju feštu u Svetom Martinu, povodom Svete Ana u srijedu 26. srpnja 2023. godine uspješno je održana Baronova fešta.

Dugogodišnja Fešta vina i turizma koja je ove godine promijenila ime u Baronovu feštu predstavljena je na jedan drugačiji i novi način koji je pored jedinstvene lokacije stavilo poseban naglasak na Smotru vina istočne Istre.

U organizaciji TZO Sveta Nedelja i Udruge vinara i vinogradara „Trs“ te uz podršku Općine Sveta Nedelja te HTZ-a i TZIŽ, manifestacija je uključila ocjenjivačku Smotru vina od Medulina do Kastva te time vinskim putem spojila dvije županije. Komisija sastavljena od renomiranih enologa i sommeliera s načelom dr. sc. Kristijanom Damijanićem, 28. lipnja analizirala je 92 uzorka od 31 vinara te se među njima istaknuti najbolji. Na jučerašnjoj fešti prigodno su dodjeljene zlatne medalje te nagrade šampionima u 4 kategorije te je proglašeno najbolje vino Smotre best of baron: Vina Benazić osvojili su veliko zlato za  Malvaziju iz 2022., Vina Kos za Teran iz 2021, Perinić za Merlot Rose iz 2022. te Baćac Winery za Merlot 2019. što je proglašeno ujedno i najbolje vine Smotre “Best of baron“.            

Smotru vina istočne Istre otvorio je zamjenik župana Tulio Demetlika podsjetivši na prve vinske korake na istočnoj obali Istre prije 20-tak godina. Nagrade najboljima prigodno su uručili zamjenik župana Tulio Demetlika, predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Trs Valter Licul, direktorica TZO Sv. Nedelja Bianca Dagostin te je glavnu nagradu „Best of baron“ uručila načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković.

Pored vina, na manifestaciji su bili prisutni sa svojom ponudom agroturizmi Kaštel Pineta i Giovanna. Čuveni kotlić pripremali si članovi Udruge gljivara Labinštine „Martinčica“ a uključena je i udruga žena Sv. Nedelje „Mendula“ sa palačinkama, fritulama te lutrijom. 

Uz kratki nastup kvarteta „Istria“, zaplesala su i djeca folklorne skupine „Mendula“ uz pratnju Larija Viškovića i pod mentorstvom Marčele Rajković Crevar.

Skip to content